Čo Je To Bajt

Obsah:

Čo Je To Bajt
Čo Je To Bajt

Video: Čo Je To Bajt

Video: Čo Je To Bajt
Video: Сегодня держите рот на замке, чтобы не привлечь беду. Что категорически запрещено делать 1 октября 2024, Smieť
Anonim

Bajt je jednotka pamäte, ako aj spracovanie digitálnych údajov. Vo výpočtových systémoch sa jeden bajt rovná ôsmim bitom. Vo výsledku má jednu z 256 hodnôt. Na označenie slova obsahujúceho 8 bitov existuje pojem „oktet“.

Čo je to bajt
Čo je to bajt

Inštrukcie

Krok 1

Anglické slovo byte pochádza z výrazu binary term, čo znamená „binary term“. Prvýkrát bol koncept „bajtu“použitý v roku 1956 pri návrhu počítača IBM 7030. Spočiatku sa jeden bajt rovnal 6 bitom, potom sa však jeho veľkosť rozšírila na 8 bitov.

Krok 2

Niektoré počítače vyrobené v 50. a 60. rokoch používali 6-bitové znaky. Počítače vyrobené spoločnosťou Burroughs Computer Corporation používali 9-bitový bajt.

Krok 3

IDM System / 360 ako prvý začal používať bajtové adresovanie. Jeho výhodou oproti adresovaniu celého strojového slova je, že je ľahšie spracovávať textové informácie. Tento systém používal aj bajty pozostávajúce z 8 bitov.

Krok 4

V 70. rokoch sa veľkosť bitov s 8 bitmi stala de facto štandardom.

Krok 5

Používanie viacerých predpôn, ktoré umožňujú vytvárať odvodené jednotky, sa pre bajt nerobí obvyklým spôsobom. Po prvé, nepoužívajú sa maličké predpony a po druhé, predpony na zväčšenie sú násobky 1024 (nie 1 000). Jeden kilobajt sa rovná 1024 bajtom, jeden megabajt sa rovná 1024 kilobajtom (1048576 bajtov) atď.

Krok 6

Medzinárodná elektrotechnická komisia (IEC) schválila v roku 1999 binárne predvoľby bajtov, pretože použitie štandardných desatinných miest je nesprávne. Názov binárnej predpony sa vytvorí nahradením poslednej slabiky v desatinnej predpone „bi“. Tých. 1024 bajtov - 1 kB, 1024 kB - 1 megabajt atď.

Krok 7

V ruskom GOST 8.417-2002, ktorý sa nazýva „Jednotky množstva“, sa na označenie bajtu používa veľké písmeno cyriliky „B“. Poukazuje sa tiež na to, že použitie desatinných predpon na vytvorenie odvodených jednotiek je často používané, ale je nesprávne.