Ako Rozdeliť Oddiely V Systéme Linux

Obsah:

Ako Rozdeliť Oddiely V Systéme Linux
Ako Rozdeliť Oddiely V Systéme Linux

Video: Ako Rozdeliť Oddiely V Systéme Linux

Video: Ako Rozdeliť Oddiely V Systéme Linux
Video: Ako odstrániť oddiel v systéme Windows 7/8/10 2024, Apríl
Anonim

Operačný systém Linux používa na rozdelenie disku obslužný program fdisk. Nemá to nič spoločné s podobným nástrojom, ktorý sa nachádza v systéme DOS a Windows. To platí aj pre príkazy používané na ovládanie programu.

Ako rozdeliť oddiely v systéme Linux
Ako rozdeliť oddiely v systéme Linux

Inštrukcie

Krok 1

Vytvorte úplnú zálohu všetkých údajov predtým uložených na disku. Po rozdelení štruktúry oddielov na všetky oddiely budú všetky informácie na disku neprístupné. Aj keď má byť obnovený, musíte z tohto dôvodu odovzdať jazdu do dielne, ktorej služby sú veľmi drahé.

Krok 2

Odpojte všetky oddiely disku, ktorý sa má rozdeliť na oddiely. Napríklad, ak sú oddiely sda1 a sda2 pripojené k jednotke USB flash s názvom / dev / sda, odpojte ich pomocou nasledujúcej postupnosti príkazov: umount / dev / sda1umount / dev / sda2 Ak sa odpojenie nepodarí, zatvorte všetky aplikácie pristupujúce k disku, potom to skúste znova.

Krok 3

Neodpájajte zariadenie pomocou príkazu na vysunutie, inak nebude k dispozícii, kým sa počítač nereštartuje alebo kým sa znova nepripojí (ak je vymeniteľné).

Krok 4

Zadajte príkaz fdisk s názvom zariadenia na rozdelenie na oddiely, napríklad: fdisk / dev / sda

Krok 5

Program fdisk má rozhranie príkazového riadku, avšak na rozdiel od rovnomenného programu v systéme DOS a Windows tu uvedené príkazy nie sú číselné, ale abecedné. Každá z nich pozostáva iba z jedného písmena. Ich úplný zoznam môžete kedykoľvek zistiť zadaním príkazu m.

Krok 6

Zistite, aké oddiely sa momentálne nachádzajú na disku. Vykonáte to zadaním príkazu p.

Krok 7

Odstráňte z disku všetky existujúce oddiely. Ak chcete vymazať všetky z nich, najskôr zadajte príkaz d a potom, keď sa zobrazí výzva, číslo oddielu, ktorý sa má vymazať.

Krok 8

Po vyčistení disku od existujúcich oddielov začnite vytvárať nové. Ak to chcete urobiť, použite príkaz n. Po jeho zadaní uveďte, či má byť oddiel primárny alebo sekundárny, uveďte jeho začiatočný a konečný bod v blokoch alebo valcoch, podľa verzie programu.

Krok 9

Pomocou príkazu zadajte, ktorý oddiel by sa mal dať zaviesť.

Krok 10

V prípade chyby ukončite program bez uloženia zmien pomocou príkazu q a ak bolo všetko urobené správne, ukončite program uložením pomocou príkazu w. Potom naformátujte každú z vytvorených oblastí, okrem tých, ktoré sú určené na výmenu. Použite na to napríklad program mkfs.ext3.

Odporúča: