Prečo Potrebujete Programovací Jazyk

Prečo Potrebujete Programovací Jazyk
Prečo Potrebujete Programovací Jazyk

Video: Prečo Potrebujete Programovací Jazyk

Video: Prečo Potrebujete Programovací Jazyk
Video: Programovací jazyk pre začiatočníkov 2024, Apríl
Anonim

Ak si kúpite veľmi výkonný počítač, utratíte veľa peňazí, verte mi, že bez dobrého softvéru z toho nebude mať žiadny zmysel. A na vytváranie softvéru používajú programovacie jazyky.

Prečo potrebujete programovací jazyk
Prečo potrebujete programovací jazyk

Začnime s úplne prvými programovacími jazykmi. Objavili sa vo vzdialených 50. rokoch minulého storočia. Potom vám umožnili vykonávať iba najjednoduchšie príkazy. Napríklad také programovacie jazyky umožňovali sčítanie a násobenie čísel, na to bol napísaný špeciálny programový kód. A také jazyky sú samy potrebné na transformáciu človekom čitateľného kódu na text zrozumiteľný pre procesor. Procesor koniec koncov pracuje iba s binárnym kódom, takýmto kódom pre procesor môže byť iba sada čísel: 0101000001. Na prevod programovacieho jazyka na zrozumiteľný strojový kód sa používa prekladač alebo tlmočník. Napríklad kompilátor sa používa na prevod jazyka C ++, ale na prácu s jazykom Python je potrebný špeciálny tlmočník.

Pre lepšie pochopenie toho, prečo sú programovacie jazyky potrebné a aké je ich použitie, je potrebné uviesť ako príklad internet. Denne navštívite desiatky rôznych zaujímavých stránok. Aby tieto stránky správne fungovali, je potrebné ich vytvoriť profesionálne. Väčšina webov je vytvorená pomocou značiek HTML, ale malo by sa chápať, že HTML nie je programovací jazyk. Je potrebné iba vytvoriť jednoduchý web. Ak chcete vytvoriť kvalitný funkčný web, musíte sa naučiť aj Perl alebo PHP, čo sú už plnohodnotné programovacie jazyky.

Existujú dve hlavné skupiny programovacích jazykov, prvá skupina je na nízkej úrovni a druhá skupina na vysokej úrovni. Jazyk prvého typu je najbližší strojovému kódu. Považujú sa za najťažšie programovateľné. Ale v programovacích jazykoch na vysokej úrovni je kód skôr ako ľudský text.

Jazyky sú veľmi odlišné, je ich veľa. Existuje však len málo populárnych. Populárnym jazykom je C ++ a existuje aj jazyk C # (C „Sharp“). Tento jazyk vyvinula spoločnosť MicroSoft. K dispozícii je tiež Delphi, vylepšený jazyk Pascal. Určite veľa ľudí študovalo Pascala v škole. Delphi vyvinula spoločnosť Borland a táto spoločnosť tiež vytvorila vývojové prostredie Borland Delphi.

Väčšina ľudí verí, že počítač je iba notebook alebo systémová jednotka alebo možno tablet s telefónom, ale to zďaleka nie je tento prípad. Počítače vás obklopujú všade, dokonca aj bežná televízia je už počítač, terminál v banke je tiež počítač. Aj moderné klimatizácie sú počítače. A aby táto technika fungovala, pracujú milióny programátorov po celom svete a vyvíjajú softvérový kód pre každé zariadenie.

Odporúča: