Ako Zistiť, Prečo Bios Nefunguje

Obsah:

Ako Zistiť, Prečo Bios Nefunguje
Ako Zistiť, Prečo Bios Nefunguje

Video: Ako Zistiť, Prečo Bios Nefunguje

Video: Ako Zistiť, Prečo Bios Nefunguje
Video: Перепрошивка БИОСа для подписчика (и некоторые мысли). 2024, Smieť
Anonim

Keď je počítač zapnutý, procesor pristupuje k čipu ROM, ktorý obsahuje kódy BIOS - bootovací program. Systém BIOS iniciuje spustenie testu POST - automatického testu hardvéru počítača. Po úspešnom dokončení testu sa kontrola prenesie do operačného systému. Ak sa systém BIOS nespustí, znamená to problém s komponentmi systémovej jednotky.

Ako zistiť, prečo bios nefunguje
Ako zistiť, prečo bios nefunguje

Problémy s napájaním

V priebehu času aj dobrý napájací zdroj stratí výkon a jeho vlastnosti prestanú zodpovedať deklarovaným. Napríklad kondenzátory na jeho doske môžu nabobtnať alebo explodovať. Vizuálne to vyzerá ako konvexný koncový povrch alebo malé množstvo gélu okolo elektród kondenzátora. Takéto poškodenie sa dá ľahko zistiť a poškodený prvok je možné vymeniť. Avšak aj v dobre vyzerajúcich kondenzátoroch elektrolyt vysychá a jednotka napájania nefunguje správne. Napríklad neexistuje žiadny „studený štart“systémovej jednotky; aby sa prvky napájacieho zdroja zahriali a zapol počítač, je potrebných niekoľko reštartov. Ak sa systém BIOS po zapnutí napájania nespustí, skúste vymeniť napájací zdroj za dobre známy.

Problémy s ROM

Čip ROM je napájaný okrúhlou batériou umiestnenou vedľa nej na základnej doske. Menovité napätie tejto batérie by malo byť 3 V. Ak poklesne na 2,7 V, môžu sa začať problémy. Vymeňte batériu za novú, nezabudnite, ako by mala byť vložená.

Problémy môžu spôsobiť aj zmeny v nastaveniach systému BIOS. V takom prípade pomôže obnovenie predvolených nastavení. Odpojte počítač odpojením napájacej zástrčky a opatrne vyberte batériu. Pomocou skrutkovača premostite elektródy v štrbine, kde bola nainštalovaná batéria, a podržte ich 30 sekúnd.

Problémy s ostatnými komponentmi

Odpojte počítač od siete a odpojte pevné disky, jednotky CD a DVD od základnej dosky, odstráňte moduly RAM a všetky rozširujúce karty zo slotov. Zostať by mal iba napájací zdroj a procesor. Zapnite počítač. Ak reproduktor pípne, potom sa spúšťa systém BIOS a všetko je v poriadku so základnou doskou a procesorom. Začnite striedavo pripájať k základnej doske pamäť RAM, grafickú kartu, pevný disk, disky atď. Predtým by bolo veľmi užitočné utrieť kontaktné podložky grafickej karty a moduly RAM bežnou školskou gumou. Pred každým pripojením musíte samozrejme počítač odpojiť od elektrickej zásuvky. Ak sa po pripojení ľubovoľného prvku BIOS nespustí, našli ste vinníka problémov.

Problémy so základnou doskou a procesorom

Ak sa systémová jednotka nespustí v základnej doske + procesor + zdroj napájania, starostlivo skontrolujte, či je na doske opuchnuté kondenzátory - to je najčastejšia porucha.

Vypínač na prednom paneli systémovej jednotky nemusí fungovať. Nájdite konektory na základnej doske, ku ktorým sa pripája (zvyčajne označené ako Power alebo PWR). Odpojte tlačidlo od základnej dosky a mostíky pomocou skrutkovača. Ak sa systémová jednotka spustí, budete musieť zmeniť tlačidlo.

Vyberte chladič a chladič z procesora, položte naň prst a zapnite počítač. Procesor môžete udržiavať pod napätím bez chladiča nie dlhšie ako 4 sekundy. Ak sa procesor začne zahrievať, funguje správne. Okamžite vypnite napájanie odpojením napájacieho kábla.

Podrážku chladiča namažte čerstvou tepelnou pastou. Po zotrení osušte vatovým tampónom namočeným v alkohole. Nainštalujte chladič a chladič na procesor, zapnite počítač a skontrolujte, či sa ventilátor točí.

Skontrolujte južný a severný most, či nie sú vykurované (2 veľké mikroobvody, prípadne s nainštalovanými chladičmi, na základnej doske). Ak dôjde k prehriatiu, je najlepšie kontaktovať servisné stredisko.

Odporúča: