Ako Povoliť SATA V Systéme BIOS

Obsah:

Ako Povoliť SATA V Systéme BIOS
Ako Povoliť SATA V Systéme BIOS

Video: Ako Povoliť SATA V Systéme BIOS

Video: Ako Povoliť SATA V Systéme BIOS
Video: биос выставление sata винта 2024, Smieť
Anonim

Systém BIOS, známy tiež ako základný vstupno-výstupný systém, zaisťuje spustenie počítača a umožňuje operačnému systému pracovať s hardvérom. Najmä v systéme BIOS je aktivovaných a deaktivovaných veľa zariadení - napríklad pevných diskov.

Ako povoliť SATA v systéme BIOS
Ako povoliť SATA v systéme BIOS

Inštrukcie

Krok 1

Pri pripájaní pevného disku ho systém BIOS zvyčajne zistí sám, nemali by s tým vzniknúť problémy. Ale vzhľadom na to, že pevné disky majú rôzne rozhrania - staré IDE a nové SATA - mali by ste skontrolovať nastavenia a v prípade potreby nastaviť potrebné. Ak bolo IDE predtým odhalené, počítač uvidí jednotku SATA, ale pevný disk bude pracovať oveľa pomalšie, ako by mal.

Krok 2

Ak chcete vykonať akékoľvek zmeny v nastavení systému BIOS, musíte najskôr vstúpiť do základného I / O systému. Zvyčajne sa po spustení počítača zobrazí výzva - napríklad stlačením klávesu F2 vstúpite do nastavenia. Ak takáto výzva neexistuje, vyskúšajte nasledujúce klávesy: Del, Esc, F1, F2, F3, F10. Niekedy sa používajú kombinácie klávesov, napríklad: Ctrl + Alt + Esc, Ctrl + Alt + Del, Ctrl + Alt + Ins, Fn + F1.

Krok 3

Po vstupe do systému BIOS musíte nájsť požadovaný riadok na zmenu nastavení. Vzhľadom na to, že verzie systému BIOS sú odlišné, na kartách nájdete odkazy na SATA, IDE, AHCI. Keď ich nájdete, zmeňte IDE na SATA výberom požadovanej hodnoty zo zoznamu. Požadovanú hodnotu možno tiež označiť ako SATA AHCI MODE alebo AHCI MODE. V niektorých prípadoch stačí nastaviť IDE položku na disabled (disabled) a SATA na enabled (enabled).

Krok 4

Po nastavení požadovaných hodnôt uložte zmeny stlačením klávesu F10. V okne, ktoré sa zobrazí, vyberte možnosť Áno alebo zadajte Y a stlačte kláves Enter. Po reštarte bude disk pracovať v požadovanom režime.

Krok 5

Používateľ sa niekedy pokúsi v systéme BIOS zmeniť hodnotu SATA na IDE, pretože pri pokuse o inštaláciu operačného systému systém hlási, že neboli nájdené žiadne disky. Dôvodom je nedostatok ovládačov SATA na inštalačnom disku. Jedným z riešení problému je dočasné prepnutie disku do režimu IDE, bolo by však správnejšie jednoducho nájsť novší inštalačný disk so systémom Windows. Tento problém sa už nevyskytuje na diskoch so systémom Windows 7 a Windows XP SP3.

Krok 6

Pamätajte, že disky SATA majú iný konektor napájania ako disky IDE. Na pripojenie možno budete potrebovať napájací adaptér.

Odporúča: