Ako Zistiť Koľko Bitový Procesor

Obsah:

Ako Zistiť Koľko Bitový Procesor
Ako Zistiť Koľko Bitový Procesor

Video: Ako Zistiť Koľko Bitový Procesor

Video: Ako Zistiť Koľko Bitový Procesor
Video: Китайская ARM, m.2 на PCI-e v5, процессоры дешевеют, видеокарты дорожают | InfoCAST #048 2024, Smieť
Anonim

Predpokladajme, že máte počítač, ale neexistuje k nemu absolútne žiadna dokumentácia. Podľa toho nie je možné zistiť najpresnejšie parametre obsahu náplne systémovej jednotky. A vy z jedného alebo druhého dôvodu musíte urgentne zistiť bitovú kapacitu procesora počítača.

Hlavné charakteristiky procesora
Hlavné charakteristiky procesora

Nevyhnutné

Program CPU-Z

Inštrukcie

Krok 1

Existuje mnoho spôsobov, ako to skontrolovať. Najjednoduchšia možnosť neznamená inštaláciu akýchkoľvek ďalších programov, ale zároveň nie je dostatočne presná. Na jeho implementáciu stačí spustiť správcu úloh a súčasne podržať tri klávesy - Ctrl + Alt + Delete v operačnom systéme Windows. V okne, ktoré sa otvorí, na karte „Výkon“v riadku „Chronológia využitia CPU“sa nachádzajú okná - to je počet jadier procesora vášho počítača. Ak sú dva alebo viac z nich, môžete si byť na 99% istí, že kapacita procesora tohto počítača je 64 bitov, pretože všetky moderné dvojjadrové procesory sú 64-bitové.

Krok 2

Ale systémová jednotka môže byť dosť stará a dlho sa neaktualizovať, respektíve tento spôsob zistenia bitového procesora už nebude fungovať. Pozrite si ďalšie programy. Pre presnejší výsledok potrebujete aspoň pár takýchto softvérových nástrojov. Prvý a pomerne ľahko sa naučiteľný - CPU-Z. Stiahnite si ho z oficiálnej stránky programu - tento malý nástroj je úplne zadarmo a na vašom pevnom disku zaberie veľmi málo miesta. Nainštalujte ho, spustite a na prvej karte pod názvom „CPU“sa zobrazia všetky informácie o vašom procesore. Nájdite riadok „Pokyny“. V ňom vidíte napríklad túto šifru: MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, EM64TВ, konkrétne vás vo vašom prípade zaujíma iba skratka „EM64T“- znamená to že kapacita procesora je 64-bitová. To isté znamená „x86-64“. Všetko ostatné sú 32-bitové procesory.

Krok 3

Ďalším užitočným programom je AIDA64. Na rozdiel od CPU-Z je platený, má však 30-dňovú skúšobnú dobu. Po stiahnutí z oficiálnych webových stránok, jeho inštalácii a spustení prejdite na kartu „Základná doska“a potom na položku „CPUID“. Riadok „Instruction sets“vám povie o bitovosti procesora - 64 alebo 32 bitov.

Odporúča: