Aktualizácia Ubuntu Z Príkazového Riadku

Obsah:

Aktualizácia Ubuntu Z Príkazového Riadku
Aktualizácia Ubuntu Z Príkazového Riadku

Video: Aktualizácia Ubuntu Z Príkazového Riadku

Video: Aktualizácia Ubuntu Z Príkazového Riadku
Video: Полный курс Linux: от начинающего до опытного пользователя! 2024, Apríl
Anonim

Sú chvíle, kedy je potrebné aktualizovať Ubuntu alebo Xubuntu bez grafického používateľského rozhrania. Na serveroch ide o štandardný postup aktualizácie, ale používateľom osobných počítačov môže byť táto metóda tiež užitočná. Napríklad ak z nejakého dôvodu nie je k dispozícii grafická pomôcka alebo chcete dôrazne skontrolovať a nainštalovať aktualizácie. Ak chcete vykonať všetky príkazy, musíte spustiť terminál.

aktualizácia ubuntu
aktualizácia ubuntu

Nevyhnutné

  • Účet s právami na spúšťanie programov ako root prostredníctvom sudo. Toto privilégium má zvyčajne prvý vytvorený účet Ubuntu.
  • Počítač musí byť pripojený k internetu.
  • Počas aktualizácie sa z internetu sťahuje značné množstvo dát, takže je vhodné, aby vaše pripojenie k internetu bolo spoplatnené neobmedzenou tarifou.

Inštrukcie

Krok 1

Spustite emulátor terminálu. Napríklad v Xubuntu sa tento program nazýva Terminal.

Okno terminálu Linux
Okno terminálu Linux

Krok 2

Prvým krokom je aktualizácia zoznamu dostupných balíkov. To sa deje pomocou príkazu sudo apt-get update. Pri prvom spustení sudo vás požiada o zadanie hesla pre aktuálny účet, aby ste potvrdili, že príkaz bude vykonaný ako root. Následné spustenia v rámci tej istej relácie sa vykonajú bez vyžiadania hesla.

Prebieha aktualizácia apt-get
Prebieha aktualizácia apt-get

Krok 3

Po dokončení aktualizácie balíka zadajte príkaz sudo apt-get upgrade na aktualizáciu všetkých nainštalovaných softvérových balíkov.

Vykonáva sa aktualizácia sudo apt-get
Vykonáva sa aktualizácia sudo apt-get

Krok 4

Ak správca balíkov apt nájde dostupné aktualizácie, zobrazí zoznam aktualizovaných balíkov a opýta sa, či chcete pokračovať. Stlačením klávesu Y spustíte proces sťahovania a inštalácie aktualizácií. Upozorňujeme, že po spustení tohto príkazu nebudú aktualizované všetky balíčky.

Aktualizácia balíkov
Aktualizácia balíkov

Krok 5

V závislosti na rýchlosti vášho internetového pripojenia, výkone počítača a počte aktualizácií môže proces aktualizácie trvať pomerne dlho - až niekoľko hodín. Buď trpezlivý. Spravidla platí, že na priemernom počítači aj najväčšia aktualizácia trvá 15–20 minút. Po dokončení skontrolujte, či aktualizácia prebehla bez problémov a reštartujte počítač pomocou sudo reboot alebo iným spôsobom.

Aktualizácia je dokončená
Aktualizácia je dokončená

Krok 6

Po reštarte spustite emulátor terminálu a zadajte príkaz sudo apt-get dist-upgrade. Tento príkaz aktualizuje balíčky, ktoré neboli inovované pomocou sudo apt-get upgrade kvôli nevyriešeným závislostiam. Všetky akcie sú rovnaké ako v kroku 4. Po dokončení reštartujte počítač rovnakým spôsobom. Týmto sa dokončuje postup aktualizácie.

Spúšťam sudo apt-get dist-upgrade
Spúšťam sudo apt-get dist-upgrade

Krok 7

Vyššie uvedené kroky vám umožňujú aktualizovať balíčky v rámci aktuálnej distribúcie, ktorá je kanonicky vydávaná v šesťmesačných intervaloch. A každé dva roky v apríli je vydaná súprava na dlhodobú podporu distribúcie (LTS). Odporúčam vám pri svojej práci používať iba distribúcie LTS. Pre medzistupne aj pre LTS však musíte na aktualizáciu jednej distribúcie na novšiu použiť príkaz sudo do-release-upgrade. Toto je sprievodca aktualizáciou na najnovšiu dostupnú distribúciu. Upozorňujeme, že v predvolenom nastavení môže tento sprievodca inovovať iba distribúciu LTS na ďalšiu distribúciu LTS. Po spustení príkazu postupujte podľa pokynov na obrazovke a pozorne si prečítajte všetky správy.

Odporúča: